Operasyon Eğitimleri


Bugünün dünyasında rekabetin odak noktasını operasyonel mükemmellik oluşturmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, teknoloji, ekipman ve diğer donanımlar artık rekabetçi olmak için yeterli unsurlar değildir.  Rekabet avantajını korumanın tek yolu tüm bu donanımları doğru şekilde yöneten süreçlere ve insan kaynağına sahip olmaktır. Operasyonel mükemmellik, iyi tasarlanmış süreçlerin, yetkin insan kaynakları ile hatasız olarak işletilmesini sağlamayı hedefler.

Operasyonel Mükemmelik,  bugüne dek rekabetçi ve öncü olmak isteyen pek çok şirketin arayışı olmuştur. Bu nedenle de bugüne dek bu konuda çok sayıda yöntem ve metodoloji geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Çünkü operasyonel mükemmellik sürekli bir yolculuktur.

Cube İletişim olarak, öncelikli yaklaşımımız başarısı tüm dünyada kanıtlanmış yöntem ve metodolojilerin firma kültür ve ihtiyaçlarına uygun olarak adapte edilmesidir. Bu konuda rüştünü ispatlamış metodolojilerden olan yalın üretim ve TPM başta olmak üzere çok sayıda iyileştirme ve mükemmellik modeli ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetleri şirket kültür, İK yapısı ve ihtiyacına dayalı olarak uygulama kapsamına alınmaktadır.

TPM Genel Bilgilendirme Eğitimleri
TPM tanım ve amaçları, TPM uygulama adımlar, yapı taşları ve özellikleri hakkında genel bilgi verilmesini hedefleyen bu eğitimler ihtiyaca ve katılımcı profiline bağlı olarak yarım gün ile 2 gün arası değişen sürelerde verilmektedir.

Yalın Düşünce / Yalın Üretim
Müşteri, değer ve değerin sorgulanmasından başlayıp yalın düşüncenin temel felsefesini içeren yalın düşünce eğitimi sonunda katılımcıların kendi ürettikleri değeri sorgulayacak bilgi düzeyine erişmesi hedeflenmektedir. Eğitim süresi yarım ila 1 gün arasında değişmektedir.

Değer Akış Haritalama
Eğer müşterinin sesini doğru şekilde dinleyip üretilmesi gereken doğru değerin ne olduğunu belirlediysek bundan sonraki aşama bu değeri ne şekilde ürettiğimizi sorgulamak olmalıdır. Değer Akış Haritalama eğitim ve çalıştayları değer üretimindeki malzeme ve bilgi akışlarını zaman ve kalite boyutlarıyla inceleyerek değerin nerede ve neden kesintiye uğradığını bulmamıza yardımcı olacak araçları sunmaktadır.

Sürekli Akış Yaratma Teknikleri
Değerin kesintiye uğradığı nokta ve nedenlerin tespitinden sonra kesintisiz bir akış yaratmak için yapılması gerekenler “Sürekli Akış Yaratma Teknikleri” eğitimi içerisinde katılımcılara aktarılır.

Görsel Fabrika ve 5S
Trafikte kırmızı ışık yandığından durmak, yeşil ışık yandığında geçmek her gün birçoğumuzun üzerinde hiç düşünmeden verdiğimiz kararlardır. Eğer bu kararları verirken gereğinden bir milisaniye fazla düşünüyor olsaydık trafik kazaları şu anki rakamın kat kat fazlası olurdu. İş dünyasında da operatörden mühendise, yöneticiden yönetim kurulu başkanına her bireyin her gün çok sayıda karar vermesi gerekir. Rekabetin yıllardır hiç değişmeyen üç ayağından bir tanesi hız olduğu için çoğu zaman bu kararların son derece hızlı ve şaşmaz bir doğrulukla verilmesi esastır. Görsel Fabrika ve 5S eğitimleri hem yönetim kademesinde hem de sahada hızlı ve doğru karar vermenin en etkili araçlarının ne şekilde geliştirileceğine yönelik tasarlanmış eğitimler olup eğitim sonunda katılımcıların kendi işleriyle ilgili görsel araçları tasarlama becerisine sahip olması hedeflenmektedir.

Otonom Bakım
İş dünyasında yıllardır herkesçe dile getirilen cümlelerden bir tanesi “İşi en iyi yapan bilir” cümlesidir. Peki işi en iyi bilen operatörlerimizden bu bilgilerini ortaya koyabilecekleri şekilde yararlanabiliyor muyuz? Otonom Bakım eğitimleri, işin başındaki kişilerin bilgi ve becerilerini sistematik olarak geliştirme ve işini bilmekle kalmayıp işini geliştiren ve iyileştiren operatörler yetiştirme konusunda izlenmesi gereken adımları katılımcılara aktarabilme hedefini gütmektedir.

Kaizen
“Daha iyiye doğru gelişim” anlamındaki Japonca bir sözcük olan Kaizen şirket uygulamalarında sürekli iyileşmeyi temsil etmektedir. Kaizen eğitimleri, çalışanların sistematik ve kalıcı iyileştirmeler yapmak için gerekli becerileri kazanmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Eğitim içerisinde hem saha içerisinde basit problemlere Kaizen yoluyla hızlı çözümler üretme hem de kronik problemler karşısında 10 adımlı Kobetsu-Kaizen metodolojisini uygulama yöntemleri aktarılmaktadır.

SMED (Tekli Dakikalarda Model Değişimi)
Rekabetteki en önemli güçlerden bir tanesi de ürün çeşitliliğini arttırabilme ve bunu yaparken müşteriye cevap verme süresini kısaltabilmektir. Bu da ancak esnek bir üretim sistemi ile mümkündür. Esnek üretim sisteminin gerek şartlarından en önemlisi ürünler arası model dönüş sürelerinin kısa olmasıdır. SMED eğitimleri, model dönüşlerinde yaşanan sorunların analiz ve iyileştirmesiyle ilgili uygulanması gereken temel ilke ve teknikleri kazandırmak amacıyla tasarlanmış eğitimlerdir.

PM Analizi
Bakım mühendislerini özellikle zorlayan konulardan bir tanesi kronik arızalardır. PM Analizi, kronik arızalara çözüm bulma konusunda yeni bir yöntem öğrenmek mühendisler için temel fizik ilkelerinden yola çıkan ve doğru uygulanması halinde sorunun kök nedenini bulma konusunda son derece etkili olan bir analiz yöntemidir.

QM ve QA Matrisleri Hazırlama
Sıfır hata koşullarını belirlemek ve sıfır hata koşullarının sürekliliğini sağlamak için yapılması gerekenler Kalite Bakım ve Kalite Güvence Matrisleri’nin Hazırlanması eğitiminin temel konusunu oluşturmaktadır.